måndag 10 april 2017

Ständigt närvarande på persiska festbordet! - Always present at Persian table (Sabzi Khordan)







English translation 

Igår hade jag min käre kusin Alireza och hans son på besök och provade några nya rätter som jag kommer att publicera så småningom, men några saker som är ett ”måste” på det persiska festbordet är följande:

Grönsakstallrik (Sabzi Khordan)
Valnötter (Gerdo)
Fetaost (Panir)
Bröd (Nan)

Sabzi Khordan är helt enkelt en kombination av grönsaker och kan dekoreras efter behag och tid. Vad som kan ingå är t ex: vårlök, rädisor, färska basilikablad, färsk dragon och färsk mynta – man kan kombinera och utöka det efter behag, några har t ex alltid persilja, andra har med Tarreh (påminner om ramslök, en typ av vild gräslök). Vi äter grönsakerna såsom de är antingen med eller utan bröd. Otroligt nyttigt. Googla t ex på orden "Persiljans egenskaper), eller basilikans egenskaper och läs hur nyttiga dessa "görnsaker/örter" är lär dina barn att äta det från tidig ålder så slipper de ta en massa medicin senare i livet. Är du trött på ”vanlig” sallad kan du prova att ha Sabzi Khordan istället! Till detta serverar vi också feta ost, bröd och sist men inte minst valnötter. Valnötter är rika på antioxidanter och omega 3, dessutom förbygger nötterna blockeringar i blodkärlen, eftersom de kan minska inflammation och oxidation (källa).

Vi iranier tar upp valnötterna på lite ”högre” smaknivå genom att blötlägga det. Det tar ca 24–48 timmar men det är mödan värt. Börja med att välja riktigt fina halvor av valnötter, tvätta (skölj) det i vatten. Bytt vatten efter några timmar. Du kommer att upptäcka att vattnet blir ganska gul och i vissa fall brun. Bytt vatten till dess att vattnet är helt klart. Låt det ligga kvar i vatten, Täck det med lock eller något annat, förvara det svalt.  Du kommer att älska det! Ät några stycken vid frukost istället för att ta omega 3 tabletter! En annan sak som jag har upptäckt är att när man blötlägger valnätterna är risken mindre för att få ”kittlingar” i halsen. Äter man för mycket av valnötterna utan behandling kan man få just ”kittlingar” eller rentav ont i halsen. 

Noshe Jan!

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar