torsdag 16 mars 2017

Persisk kebab kobideh (försvenskad version)





1 – Gör i ordning köttsmeten och mät upp köttet i 1 d mått (ca 100 gram)l.
2 - Dela det igen.
3 – Rulla köttbitarna i avlång form.
4 – trä köttet på grillpinnar som har vilat i kallt vatten ca 15 minuter.
5 – Den färdiga maträtten. 
English translation

Går att förbereda i god tid - passar utmärt till att grilla ute eller inne för den delen. 

Räkna 150 – 200 gram kött per person
1 tsk salt för varje 300 gram kött
1 kryddmått svartpeppar (grovmalen) för varje 300 g kött 
Lägg kebabpinnar i blöt (kallt vatten för ca 15 minuter)! 

Ingredienser för 6 - 7 personer
1 kg färs (nöt, kalv, lamm, kalkon) 
4 tsk salt
4 krm svartpeppar
1 stor lök
1 ägg

Pensling
2 msk lökvatten
4 msk olja eller smält smör
2 msk ketchup (vanlig)
2 msk pressad citron
2 tsk sumak

  1. Värm ugnen till 250 grader.                                             
  2. Riv löken på näst grövsta sidan av rivjärnet.
  3. Låt rinna av (spara lökvattnet), du kan även klämma ur lökvattnet med händerna.
  4. Lägg allt i hushållsmaskin och knåda ordentligt, du kan knåda köttfärsdegen för hand också, se till att köttfärsen blir ”trådig”.
  5. Ta en dl mått och mätt upp köttet på en ark foliepapper (varje dl är ca 100 gram).
  6. Dela sedan det i två delar. Om du har lite större pinnar kan du med fördel ha 100 gram kött på varje pinne istället. 
  7. Rulla varje del till en avlång ”korv”.  Enklast gör du det på en ark foliepapper med lite ”blöt” hand.
  8. Trä nu köttet på de blöta pinnarna.
  9. Låt plåten värmas upp i ugnen med 1 msk olja, du kan även använda bakplåtspapper.
  10. Ta ut den tomma varma plåten, sänk värmen till 200 grader och lägg i kebabpinnarna.
  11. Stek kebaben i ugnen (250 grader) i ca 3 minuter först , ta ut plåten och pensla kebaben.
  12. Sätt plåten åter i ugnen och stek ytterligare 3 minuter.
  13. Upprepa detta 3-4 gånger. 
  14. Skär en bit i mitten av kebaben för att kolla att den är genomstekt. Kebaben får inte bli för torra!
Om du har gäster kan du förbereda dig genom att göra punkterna 1 – 10, men grilla kebaben i max 6 minuter, du kan med fördel göra det dagen innan ni ska grilla. När du sedan börjar grilla penslar du som ovan var tredje minut för att få kebaben saftiga. Servera med persisk ris, sumak, grillade tomater, vårlök, färsk mynta, basilika mm.

För att hålla grillade kött och tomater varma brukar jag använda mjukt tunnbröd. Lägg först ett lager på serveringsfatet, lägg kebab och grillade tomater på brödet och täck det hela med ytterligare tunnbröd. Bra skydd både mot flugor på sommaren samt att allt hålls varm längre. Understa brödet går utmärkt att äta.

Noshe Jan!

Sumak kan du beställa online på: SUMAK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar